Senarai penuh Kabinet

Berita Harian ~ Mac 18, 2008

PERDANA Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi
menunjukan senarai nama anggota Kabinet baru yang diumumkan

PUTRAJAYA: Berikut senarai Jemaah Menteri yang diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad hari ini:

Perdana Menteri : Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi
Timbalan Perdana Menteri: Datuk Seri Najib Razak

JABATAN PERDANA MENTERI
Menteri : Tan Sri Bernard Dompok
Menteri : Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz
Menteri : Datuk Ahmad Zahid Hamidi
Menteri : Datuk Zaid Ibrahim (senator)
Menteri : Datuk Amirsham A Aziz (senator)
Timbalan : Datuk Johari Baharum
Timbalan : Datuk Dr Mashitah Ibrahim (senator)
Timbalan : S K Devamany
Timbalan : Datuk Hasan Malek

KEMENTERIAN DALAM NEGERI
Menteri : Datuk Seri Syed Hamid Albar
Timbalan : Datuk Chor Chee Heung
Timbalan : Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh (senator)

KEMENTERIAN KEWANGAN
Menteri : Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi
Menteri II : Tan Sri Nor Mohamed Yakcop
Timbalan : Datuk Ahmad Husni Mohamad Hanadzlah
Timbalan : Datuk Kong Cho Ha

KEMENTERIAN PENGANGKUTAN
Menteri : Datuk Ong Tee Keat
Timbalan : Datuk Anifah Aman

KEMENTERIAN KERJA RAYA
Menteri : Datuk Ir. Mohd Zin Mohamed
Timbalan : Datuk Yong Khoon Seng

KEMENTERIAN PERUSAHAAN PERLADANGAN DAN KOMODITI
Menteri : Datuk Peter Chin Fah Kui
Timbalan : A Kohilan Pillay (senator)

KEMENTERIAN TENAGA, AIR DAN KOMUNIKASI
Menteri : Datuk Shaziman Abu Mansor
Timbalan : Datuk Joseph Salang Gandum

KEMENTERIAN PERDAGANGAN ANTARABANGSA DAN INDUSTRI
Menteri : Tan Sri Muhyiddin Yassin
Timbalan : Datuk Liew Vui Keong
Timbalan : Datuk Jacob Dungau Sagan

KEMENTERIAN PERTANIAN DAN INDUSTRI ASAS TANI
Menteri : Datuk Mustapa Mohamed
Timbalan : Datuk Rohani Abdul Karim

KEMENTERIAN PERDAGANGAN DALAM NEGERI DAN HAL EHWAL PENGGUNA
Menteri : Datuk Shahrir Abdul Samad
Timbalan : Jelaing anak Mersat

KEMENTERIAN PELAJARAN
Menteri : Datuk Hishammuddin Hussein
Timbalan : Datuk Dr Wee Ka Siong
Timbalan : Datuk Razali Ismail

KEMENTERIAN PENERANGAN
Menteri : Datuk Ahmad Shabery Cheek
Timbalan : Datuk Tan Lian Hoe

KEMENTERIAN PERPADUAN, KEBUDAYAAN, KESENIAN DAN WARISAN
Menteri : Datuk Mohd Shafie Apdal
Timbalan : Teng Boon Soon

KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA
Menteri : Datuk Dr S Subramaniam
Timbalan : Datuk Noraini Ahmad

KEMENTERIAN SAINS TEKNOLOGI DAN INOVASI
Menteri : Datuk Dr Maximus Ongkili
Timbalan : Fadillah Yusof

KEMENTERIAN PERUMAHAN DAN KERAJAAN TEMPATAN
Menteri : Datuk Ong Ka Chuan
Timbalan : Datuk Robert Lau Hoi Chew
Timbalan : Datuk Hamzah Zainudin

KEMENTERIAN PERTAHANAN
Menteri : Datuk Seri Najib Razak
Timbalan : Datuk Wira Abu Seman Yusop

KEMENTERIAN KEMAJUAN LUAR BANDAR DAN WILAYAH
Menteri : Tan Sri Muhammad Muhd Taib
Timbalan : Tan Sri Joseph Kurup
Timbalan : Joseph Entulu Belaun

KEMENTERIAN LUAR NEGERI
Menteri : Datuk Seri Dr Rais Yatim
Timbalan : Datuk Seri Tengku Azlan Abu Bakar

KEMENTERIAN BELIA DAN SUKAN
Menteri : Datuk Ismail Sabri Yaakob
Timbalan : Wee Jeck Seng

KEMENTERIAN KESIHATAN
Menteri : Datuk Liow Tiong Lai
Timbalan : Datuk Dr. Abdul Latiff Ahmad

KEMENTERIAN PEMBANGUNAN USAHAWAN DAN KOPERASI
Menteri : Datuk Noh Omar
Timbalan : Datuk Saifuddin Abdullah

KEMENTERIAN PEMBANGUNAN WANITA,KELUARGA DAN
MASYARAKAT

Menteri : Datuk Dr Ng Yen Yen
Timbalan : Noriah Kasnon

KEMENTERIAN PELANCONGAN
Menteri : Datuk Seri Azalina Othman Said
Timbalan Menteri : Datuk Seri Sulaiman Abdul Rahman Abdul Taib

KEMENTERIAN WILAYAH PERSEKUTUAN
Menteri : Datuk Zulhasnan Rafique
Timbalan Menteri : Datuk M Saravanan

KEMENTERIAN PENGAJIAN TINGGI
Menteri : Datuk Seri Khaled Nordin
Timbalan Menteri : Datuk Dr Hou Kok Chung
Timbalan Menteri : Datuk Idris Haron

KEMENTERIAN SUMBER ASLI DAN ALAM SEKITAR
Menteri : Datuk Douglas Uggah Embas
Timbalan Menteri : Datuk Seri Abdul Ghapur Salleh

Bernama

**Alamak!!! Datuk Azalina Othman Said jadi menteri pelancongan pulak…..I was hoping that she would maintain to be the Sports Minister!!! Xpela…lets see what Datuk Ismail Sabri Yaakob, the newly elected Sports Minister can do to the development of sports in Malaysia. **

About these ads

13 responses to this post.

  1. […] PERTANIAN DAN INDUSTRI ASAS TANI Menteri : Datuk Mustapa Mohamed Timbalan : Datuk Rohani Abdul […]

    Reply

  2. Posted by azri on March 18, 2008 at 8:21 pm

    Menteri kabinet, orang baru menag dalam pilihanraya lepas dah jadi menteri/timbalan menteri. Bagilah orang yang ada pengalaman macam timb. menteri industri asas tani tu ke jadi menteri, barulah ada keseimbangan dalam politik. Inikan pulak orang yang baru first time ikut pilihan raya dah jadi timb. menteri. Tapi apa – apa pun inilah dugaan yang rakyat dan kerajaan kena terima.

    Reply

  3. Posted by USAHAWAN IBUTUNGGAL on March 18, 2008 at 11:25 pm

    I would like to challenge d new tim menteri pembangunan usahawan to really help usahawan yg rata-rata kekurangan idea dan modal untuk mula dan majukan perniagaaan mereka terutamanya kawasan parlimen yang dimenanginya

    Reply

  4. Posted by amierwkl on March 19, 2008 at 1:09 am

    tahniah kepada semua pemegang amanah rakyat Malaysia…. diharapkan agar semua YB dapat menjalankan amanat dan tanggungjawab secara saksama dan telus… bagi diri saya serta rakan2 khasnya yang terbabit dalam bidang pendidikan sukan, jutaan terima kasih diucapkan kepada Dato Azalina krn telah banyak memperjuangkan Sains Sukan. Diharapkan penggantinya dapat memperhebatkan lagi bidang Sains Sukan ini demi memacu Malaysia ke arah sebuah negara yang maju dan berdaya saing khususnya dalam bidang pendidikan yang melibatkan Kementerian Pelajaran dan Kementerian Pengajian Tinggi… Tahniah sekali lagi…

    Reply

  5. Posted by ejoy on March 19, 2008 at 2:53 am

    Tahniah di atas kemenangan BN dan muka-muka baru menteri dan timbalan di dalam barisan kabinet. Harapan rakyat agar tradisi dan corak kepimpinan lama akan dijadikan panduan, dan bukan lagi ikutan pada masa hadapan. Ini penting dalam menjaga kestabilan, keamanan, keharmonian dan kekuatan negara serta nusa dan bangsa…

    Reply

  6. Posted by taylineo on March 19, 2008 at 8:34 am

    Pagi tadi terdengar berita kat Hot FM mengatakan yang Datuk Syahrizat dilantik sebagai penasihat PM tentang isu-isu wanita.

    Reply

  7. Posted by CupCake on March 19, 2008 at 11:54 am

    waaaa ramai nye yg turut serta bagi comment di sini..isu yg memang dinantikan oleh semua orang.. =)

    Reply

  8. Posted by jasman tasnari on March 19, 2008 at 4:04 pm

    terima kaseh…..
    tahniah barisan kabinet paklah.
    semuga barisan kepimpinan baru ini akan lebih memantapkan lagi kepimpinan yg baru.

    Tahniah juga kepada Y.B Dato’ Azalina
    kerana telah mengetuai barisan pelancungan malaysia.
    Semuga tidak patah semangat didalam kerusi yng baru ini.

    t.q

    Reply

  9. Posted by SAKURAKOJI on March 22, 2008 at 8:25 am

    Salam…alhamdulillah terbina sudah satu lagi organisasi yang bakal membentuk tamadun bangsa….dengan keizinan Alllah s.w.t legasi sebuah kerajaan yg begitu utuh sekali lagi mentadbir negara Malaysia…moga kepimpinan yang baru mampu mentarbiyah bangsa yang leka dengan kemajuan tanpa mahu mengenali disebalik sejarah pembinaan tamadun bangsa yang begitu sukar diperolehi..sayangnya masih terdapat segelintir orang yang pandai bercakap mengagung2kan individu yang dianggapnya begitu mulia sedangkan ia berkata dan ada yang membenarkannya waima perkara itu bertentangan dengan Islam…seolah2 “MATLAMAT MENGHALALKAN CARA”moga siapa yang terjebak dengan perjuangan igama(orang)…sedarla…terpanggil sy sbg anak bangsa utk menegur apa yg terjadi waima x begitu tinggi ilmu didada..SEMOGA PASAK PIMPINAN BARU MAMPU MELONJAK MARUAH BANGSA DAN NEGARA..

    Reply

  10. penting nh utk sape2 nk kne interview keja gomen.
    kang tk dpt jwb ngaga saja. :lol:

    Reply

  11. Posted by isya on October 1, 2009 at 8:51 pm

    pm kiter najib bukan paklah

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: