Pesal bangang sangat Mahyuddin ni!

Aku x paham cmne seorang ni boleh cukup bangang.  Tengok apa komen dia kat bawah….dia kata dia buat “bedahsiasat”.  Buatpe dia nak carik org yg bawak kepala lembu tue sedangkan dia pon sendiri pergi pijak???

Kalaulah dia betul-betul tidak berniat untuk mencetuskan ketegangan kaum dan nak menyelesaikan masalah….then benda ni in the first place TAK patut dirancang pon!

Tak nak isu ni diperbesarkan????  WOI!!!  Memang da besar la ni!!!  Da terpapar kat seluruh internet!!!  You used God’s name in vain masa ko jerit-jerit macam org giler tue!!!  Ko memalukan MALAYSIA dengan tingkah laku dan perkataan yang keluar daripada mulut ko tue!!!  Apa yang x besarnya???!!!

Kalau tak rasis then pesal nak bantah idea ni??  Ko x sedar ke yg ko dok dalam masyarakat yang berbilang kaum, yang berbilang agama.  Yang hidup aman damai antara satu sama lain dan adanya RESPEK sesama sendiri??!!!  Apa masalahnya kalau kuil tue dibina di situ???  Ko ingat sami kuil and penganutnya x reti nak hormat agama lain ke?  Ko ingat diorg akan mengacau keamanan kat situ ke.  Wei….sedarlah skit…..dalam semua agama….xde diajar untuk menghina atau mencaci agama lain.  So what kalau penduduk kat situ majoritinya Islam?  Does it mean that penduduk minoriti xde hak untuk bersuara?  Xde hak untuk sembahyang?  Kat tempat yang majoritinya bukan Islam, ada aje Masjid atau Surau kat area tue.  Xde pon masalahnya.  Cuba baca keratan artikel daripada blog Rights2Write ni.

I grew up all over Malaysia and in the 70’s after the sudden demise of my father; the whole family went back to a small town, north of Ipoh, called Chemor. As far back as I could remember, directly behind the Chemor mosque there is a Chinese temple and within a walking distance from there lies an Indian temple. As far as I know, all communities lives harmoniously and tolerate each other “ding, bang, tong and screams” There had not been any problems.

I cannot comprehend the argument that was raised by the Residents Association Deputy Chairman that claims with a temple on their residential area where they have 90% Muslim; they cannot function properly as Muslims. They claims that with the temple will disrupt their daily activities like prayers in the Surau. This is the most ridiculous argument that I have ever heard.

I would like to suggest that the Section 23 residents take a study trip to Kota Bharu. Just drive outskirt of Kota Bharu and you will find plenty of Buddhist temples. Some of the biggest Buddha statues are located outskirt of Kota Bharu. We are talking about a state of 99% Muslims. Do you hear problems among the Kelantanese? These are people who have very strong opinion about Islam and yet they behave in a level minded manner.

Aku sangat menghormati orang Islam tapi aku benci apabila orang cm Mahyuddin and konco-konco dia buat hal sebegini sekaligus menggunakan nama baik Islam untuk melakukan sesuatu yang bertentangan dengan ajaran Islam.  Ia memalukan bukan hanya orang Islam,tapi seluruh rakyat negara ni.  Orang cmni la yang akan cetuskan huru-hara.  Kita xnak apa yang terjadi pada 13 Mei 1969 berulang jadi aku mohon pada pihak berkuasa….tolong lah ambil tindakan kepada orang-0rang BANGANG cmni.

Penganjur: Kehadiran kepala lembu satu misteri

(www.malaysiakini.com)

Pengerusi jawatankuasa bertindak penduduk Seksyen 23 Shah Alam, Mahyuddin Manaf berkata kehadiran kepala lembu sewaktu protes membantah pembinaan kuil di kawasan tersebut semalam, masih merupakan satu misteri.

“Kami melakukan bedahsiasat (terhadap protes tersebut) tetapi kami tidak dapat mengesan orang yang membawanya,” katanya kepada Malaysiakini.

Mahyuddin juga tidak pasti sama ada sesetengah daripada mereka yang menyertai protes itu adalah penduduk sebenar Seksyen 23.

Katanya, terdapat beberapa pemimpin NGO yang turut hadir semalam, tetapi beliau tidak mengenali mereka secara peribadi.

Beliau juga menegaskan bahawa protes tersebut tidak berniat untuk mencetuskan ketegangan kaum tetapi sebaliknya untuk menyelesaikan apa jua masalah yang berkaitan dengannya.

Beliau yang mengaku seorang ahli PAS, bagaimanapun enggan mengulas lanjut dan berkata beliau tidak mahu isu tersebut diperbesar-besarkan.

Menurutnya, apa yang dihasratkan ialah untuk mengadakan satu protes secara aman.

Pada mulanya, jelas Mahyuddin, ahli jawatankuasa berkenaan merancang untuk mengadakan demonstrasi yang disertai kira-kira 3,000 orang tetapi beliau membantah idea itu kerana mahu protes itu diadakan secara aman.

Mahyuddin juga menegaskan bahawa beliau bukan seorang yang rasis.

Dari awal lagi, tegasnya, beliau mementingkan sensitiviti agama dan mahukan perpaduan.

Katanya, mereka bukan menolak kuil, tetapi tidak mahu ia dibina di kawasan yang majoriti penduduknya beragama Islam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: